Hem Dryck Lamm med höstens bästa tillbehör – enkelt och underbart gott

Lamm med höstens bästa tillbehör – enkelt och underbart gott

Gilla denna artikel
Servera lamm med höstpotatis njut av en härlig måltid. Foto: Stockphotosecrets
Hösten är här vilket inbjuder till långa, härliga middagar. Denna rätt gör vilken middag som helst till en riktig festmåltid. Servera med ett gott glas rött och njut av årstiden!

Vi har valt ut det perfekta vinet – läs mer om det här!

 4 personer

Ingredienser lammstek
  • 1 urbenad lammstek, ungefär 1,2 kg
  • 5 kvistar färsk rosmarin
  • 4-5 vitlöksklyftor
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 1 msk salt
  • 1 tsk svartpeppar (grovmalen)
Ingredienser höstpotatis
  • 10-15 g torkad karljohanssvamp
  • 1 kg finare potatis (exempelvis sparris- eller mandelpotatis)
 Gör så här

1 ) Börja med att skära flera grunda snitt runt lammsteken.

2 ) Skala vitlöksklyftorna och hacka vitlöken tillsammans med rosmarinkladen.

3 ) Riv citronskalet fint, var noga att inte få med det vita under skalet (då det är beskt). Lägg  citronskal, hackad vitlök, hackad rosmarin samt salt och peppar i en skål. Blanda noga och fördela blandningen över köttet (på båda sidor) och massera in det väl.

4 ) Rulla ihop köttbiten så att den blir formad som en stek. Använd steksnöre för att hålla samman och stick därefter in en köttermometer. Sätt termometern mitt i steken.

5 ) Nu har det blivit dags att börja med höstpotatisen. Börja med att lägga den torkade svampen i en skål med kallt vatten, låt ligga i vattnet i en timme. Ta upp svampen och pressa ur vattnet, hacka den i grova bitar.

6 ) Sätt ugnen på 175 grader.

7 ) Skär den råa potatisen i skivor, låt skalet vara kvar. Fördela potatis och svamp på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra.

8 ) Lägg lammsteken i en ugnsform och placera på galler, låt stå i 1 timme och 45 minuter. Sätt in potatisen under lammet efter cirka 1 timme. Potatisen är klar när den fått en krispig och lätt gyllene yta. Lammen är färdigt när innertemperaturen är 65–70°.

9 ) Låt köttet vila i cirka 15 minuter och skiva det sedan. Serveras med höstpotatis och valfri sallad.

Vintips

Till denna rätt passar ett kraftfullt rött vin allra bäst. Vi rekommenderar Gran Feudo Reserva 2011 – ett mycket prisvärt lagrat årgångsvin!

Gran Feudo Reserva
Artnr: 2037 | Pris: 99 kr | 750 ml | Alk: 13%
Importör: Chris Wine