Hem Tips & Råd Förbered för höst i trädgården – vi vet hur

Förbered för höst i trädgården – vi vet hur

Gilla denna artikel
Det är härligt att vara ute i den friska höstluften. Foto: Stockphotosecrets
Det nalkas höst och trädgården går in i en ny fas. Nu är det hög tid att förbereda inför den kalla årstiden och se till så att så mycket som möjligt bevaras till våren. Det kan vara svårt att veta vad som ska prioriteras, här bjuder vi på våra tips!

LÄS MER: Bästa krukväxterna för inomhusluften

Dags att beskära

Även in i september är det en bra period att beskära många träd och buskar. Exempel på dessa är ä­ppelträd, päronträd, körsbärsträd, plommonträd och avenbok. Om du har mycket som behöver beskäras kan du prioritera äppelträden sist, de kan du beskära en bra bit in i november. Nu i september och oktober är det klokt att beskära de flesta buskar.

Dela perenner

Just nu är det en bra tid att dela på de stor perennplantorna, det är bättre att göra det nu än under våren. Vårblommande perenner är särskilt bra att dela nu, så att de hämtar sig innan våren då de ska blomma igen.

LÄS ÄVEN: Tips för långlivade rosor

Skydda rabatter och gräsmattan med hjälp v de nedfallna löven. Foto: Pixabay
Gödsla och förbättra

Det finns olika skolor vad som gäller när det kommer till gödsling och jordförbättring. Det är klokt att gödsla på hösten. Välj höstgödsel med ­mindre kväve och tänk på att inte vänta längre än till slutet av september. Vänd även jorden så att den återhämtar sig till nästa säsong.

Skydda och täck över

Det faller många löv på hösten. Skynda inte bort med dem till en avskild plats, samla dem över gräsmatten och rabatter – det ger skydd och näring. Klipp ner löven i gräsmattan med gräsklipparen, det ger extra näring. Känsliga växter skyddar du bäst med exempelvis ­granris eller juteväv.

LÄS OCKSÅ: Så får du det att se städat ut

Der är fint och höstigt att dekorera med pumpor. Foto Pixabay