Hem Recept Himmelskt god päronpaj

Himmelskt god päronpaj

Gilla denna artikel
Välj gärna extra smakrika päron till denna paj. Köper du i butik är Conference att rekommendera. Foto: Pixabay
Den här tiden på året är butiker och trädgårdar fulla med saftiga, välsmakande päron. En päronpaj kan vara något av det godaste som finns – det är en sann smakupplevelse!

 1 paj

LÄS MER: Paj med blåbär och lime

Ingredienser pajbotten
  • 200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 st normalstora ägg
  • 6 dl mjöl
  • 4 tsk bakpulver
Ingredienser pajfyllning
  • 6 st päron
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker (eller 1 msk vaniljpulver)

LÄS ÄVEN: Picklad rödlök som tillbehör

Gör så här

1 ) Börja med att sätta ugnen på 200 grader (varmluft cirka 180 grader).

2 ) Skala päronen och dela dem i två halvor. Ta bort kärnhuset helt.

3 ) Pressa citron så att du får 2 matskedar saft. Pensla sedan päronhalvorna med saften.

4 ) Ta fram en bunke och vispa smör och socker pösigt, enklast är att använda elvisp.

5 ) Tillsätt äggen i skålen, ett i taget.

6 ) Ta fram en annan skål. Blanda mjöl och bakpulver noga, och ha därefter i det i äggsmeten. Blanda noga.

7 ) Lägg degen i pajformen och tryck ut till en pajbotten.

8 ) Lägg i päronen med den platta ytan nedåt.

9 ) Smält smöret, ha i socker och blanda ner vetemjöl samt vaniljsocker. Rör noga så att det blir bra blandat. Bred ut blandningen över kakan.

10 ) Ställ i mitten av ugnen och grädda i 25-30 minuter.

LÄS OCKSÅ: De viktigaste områdena att städa hemma