Hem Recept Ugnsomelett med kantarellstuvning – oslagbart gott

Ugnsomelett med kantarellstuvning – oslagbart gott

Gilla denna artikel
En ordentlig skörd av skogens guld. Foto: Pixabay
Det enkla är ofta det goda. Krångla inte till det, gör en ugnsomelett med en krämig kantarellstuvning – det är ljuvligt gott!

 4 personer

LÄS MER: Tipsen för en lyckad svamptur

Ingredienser till omeletten
  • 5 dl mjölk (standard eller mellan)
  • 4 normalstora ägg
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • Smör (till formen)
Ingredienser till stuvningen
  • 1 l färska, rensade kantareller
  • Smör (till stekning)
  • 1 tsk salt
  • 1 1/2 krm peppar (blanda gärna vitpeppar och svartpeppar)
  • 3 dl vispgrädde (det går även att använda matgrädde)
  • Majsstärkelse
  • Färsk persilja (till garnering)

LÄS ÄVEN: Så hittar du kantarellerna

Gör så här

1 ) Börja med att sätta ugnen på 200 grader (varmluft ca 180 grader).

2 ) Ta fram en kopp och en vanlig gaffel. Häll i vetemjölet tillsammans med lite mjölk, vispa till en redning.

3 ) Blanda ut redningen med resten av mjölken. Låt det koka upp försiktigt under omrörning, var noga med att inte bränna vid. Ta av från plattan och låt svalna.

4 ) Ta fram en bunke och vispa äggen och tillsammans med mjölk, salt och vitpeppar. Det går bra att vispa för hand, det ska bara bli bra blandat.

5 ) Smöra en ugnssäker form.

6 ) Häll i smeten i formen. Låt grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter. Det ska bli en lätt gyllene yta.

7 ) Under tiden som omeletten står i ugnen kan du göra stuvningen. Börja med att ansa svampen och skär den i mindre bitar om det behövs.

8 ) Klicka i smör i en stekpanna och stek sedan svampen tills vätskan försvunnit och den krympt. Den ska vara genomstekt men inte bränd. Salta och peppra svampen när den är stekt.

9 ) Slå på grädden och red den med majsstärkelse till önskad konsistens. Rör under tiden.

10 ) Ta ur omeletten när den är klar och bred ut svampstuvningen på den. Strö över grovhackad färsk persilja och servera varm. Njut!

LÄS OCKSÅ: Nyttigare (och godare) än potatismos

Smörstekta kantareller är också gott. Foto: Stockphotosecrets