Hem Recept Krämigt mos på potatis, jordärtskocka och blomkål

Krämigt mos på potatis, jordärtskocka och blomkål

Gilla denna artikel
Testa ett annat mos till middagen. Foto: Pixabay
Visst är det gott med vanligt potatismos, men det kan vara roligt att uppdatera repertoaren lite. Mos gjort på potatis, blomkål och jordärtskocka är nyttigare än vanligt potatismos och smakar fantastiskt!

LÄS MER: Godare och nyttigare än vanliga chips

Ingredienser
  • 600 g mjölig potatis
  • 600 g jordärtskocka
  • 600 g färsk blomkål
  • 3 dl varm mjölk (mellan- eller standardmjölk)
  • 2 msk smör
  • Salt och peppar efter tycke och smak
  • Hackad färsk persilja till garnering

LÄS OCKSÅ: Spännande bryggmetoder 

Gör så här

1 ) Börja med att skala potatisen och jordärtskockorna. Dela dem sedan i tärningar.

2 ) Rensa blomkålen (ta bort det som ser fult/dåligt ut) och skär i mindre buketter.

3 ) Ta fram en kastrull med höga kanter och koka potatisen i lättsaltat vatten, ungefär i 10 minuter.

4 ) Lägg i jordärtskockorna och låt koka ytterligare i cirka 5 minuter.

5 ) Lägg därefter i blomkålen och låt koka i cirka 5 minuter till. Känn av med potatissticka för att se när det är färdigt.

6 ) Häll av allt vatten.

7 ) Använd en elvisp eller potatisstöt och mosa alltsammans.

8 ) Värm mjölken, men låt den inte brännas vid.

9 ) Häll i mjölken under omrörning. Det ska inte bli en rinnig konsistens, så häll bara i så mycket du behöver.

10 ) Klicka i smöret, ha i kryddorna och rör om.

11 ) Serveras varmt med grovhackad persilja på toppen.

12 ) Njut!

LÄS ÄVEN: Härlig fiskgratäng