Hem Trädgård Samla och torka trädgårdens fröer – så gör du

Samla och torka trädgårdens fröer – så gör du

Gilla denna artikel
Vallmons frön är pyttesmå. Foto: Pixabay
Hösten närmar sig och det börjar bli dags att förbereda trädgården inför den kalla tiden på året, men även inför kommande vår och sommar. Passa på att samla fröer från din egen trädgård i höst för att sedan spara dem och så dem nästa år. Det är nämligen något visst med att sluta cirkeln i trädgården och låta de vackra blommorna komma tillbaka igen.

LÄS MER: Så mycket bättre

För att lyckas med fröinsamlingen bör du införskaffa små papperspåsar som kan fungera förvaring innan det är dags att så i vår. Det går även utmärkt att använda vanliga kuvert. Samla så många fröer du bara kan . Eventuellt överflöd kan du ge bort eller byta med vänner och grannar. På så vis kan du dessutom få nya fröer att plantera nästa år, utan att behöva betala för det. Att byta fröer är väldigt roligt och ger en ny dimension till trädgårdsintresset.

Ett tips är att inte blanda olika fröer i samma påse. Foto: Pixabay
Skriv namn på fröpåsarna

Det är lätt att tänka ”jag kommer ihåg vad det här är för frön” eller ”jag skriver namnet senare”. Tänk inte så, skriv med en gång. Annars finns risken att fel fröer hamnar på fel plats i trädgården vilket kan leda till problem och extra arbete nästa år. Noggrannhet är A och O.

LÄS OCKSÅ: Vårens blommor

Då bör du samla 

Tänk på att plocka alla fröer först när frökapslarna öppnat sig och fröerna är mogna. Det inträffar oftast under sensommaren och hösten, även om exempelvis julros och akleja är redo tidigare. När du bör samla in fröerna beror alltså på, och vissa frökapslar är svårare att bedöma än andra. Från en dag till en annan kan en frökapsel öppnat sig och hunnit släppa ut sina fröer. När du ser frökapslar på väg att mogna kan du knyta en liten påse av ett genomskinligt tyg omkring den, då fångas fröerna upp när de är redo.

Vissa fröer är extremt små, exempelvis vallmofrön. Ett tips är att då klippa av fröställningen och skaka ur fröerna direkt i påsen eller kuvertet. Är du rädd att frosten ska hinna ta några fröer ska du plocka in hela kapslarna och låta torka inomhus. Risken är dock att de inte kommer mogna som de ska.

Lavendelfrön redo att läggas i påse och torkas. Foto: Pixabay

LÄS ÄVEN: Tips för träfasaden

Torka väl

För att dina fröer ska kunna gro ordentligt är det väldigt viktigt att de torkas på rätt sätt. Det ska vara torr luft i rummet där du torkar dina fröer. Bra ställen är ljusa soliga rum, pannrum eller ett rum med golvvärme. Tänk på att vissa frökapslar som du låter torka i sin helhet sedan öppnas med ”en smäll” när d är mogna. Lägg därför exempelvis en lakansväv över dem så att de inte flyger iväg i rummet.

LÄS MER: Värmande svampsoppa

Foto: Pixabay