Hem Hälsa Hälsotips: Därför ska du äta blåbär

Hälsotips: Därför ska du äta blåbär

Gilla denna artikel
Njut av blåbär med gott samvete. Foto: Pixabay
Blåbär är inte bara hur gott som helst, att äta blåbär är även bra för hälsan. Det har på senare tid gjorts flera studier på blåbärens hälsofördelar och skälen att njuta extra mycket av de delikata bären är nu många.

LÄS ÄVEN: Kryddan som är guld värd

Fulla med nyttigheter

Ett av skälen att älska blåbär är att de är fullproppade med antioxidanter. Antioxidanter sägs skydda cellerna från att åldras i förtid. Just blåbär innehåller fler antioxidanter av typen antocyaniner än något annat livsmedel. Dessutom innehåller de goda bären kalium, fosfor, kalcium, magnesium, vitamin A, vitamin B6 och vitamin C. Alla dessa mineraler och vitaminer är viktiga för kroppen. Blåbär innehåller dessutom i stort sätt inga kolhydrater alls, varför du kan proppa i dig mängder.

LÄS OCKSÅ: En nyttig vitaminbomb

Foto: Pixabay
Motverkar och förebygger

Det är lätt att tänka att bara medicin från ett apotek kan främja hälsan och motverka exempelvis inflammationer. Förr, innan apotekens och de moderna medicinernas tid, användes blåbär som febernedsättande medel. Som om det inte vore skäl nog att äta blåbär så sägs de även förebygga sjukdomar som exempelvis alzheimer, parkinson, diabetes och cancer. Blåbär är dessutom bra för diabetiker då de hjälper till att reglera blodsockernivån.

LÄS ÄVEN: Växterna som ger bättre inomhusluft

Bra för ögonen

Blåbär har en förmåga att  motverka åldersrelaterade ögonsjukdomar. De stärker ögonvävnaden och blodkärlen, stabiliserar kroppens nivåer av kollagen och motverkar starr.

Ett litet blåbär innehåller mycket nyttigheter. Foto: Pixabay
Bra för magen

Några blåbär om dagen ät bra för magen! Det är nämligen så att blåbären visat sig balansera tarmfloran vilket bra för en välmående mage. Lider du av förstoppning är färska blåbär bra. Lider du istället av diarré rekommenderas torkade blåbär, blåbärssoppa och blåbärssaft. Blåbär hjälper dessutom mot urinvägsinfektion.

LÄS MER: Pigg och alert med hjälp av mineraler

Plocka och frys in

Passa på att plocka så många blåbär du kan innan säsongen är över. Frys in bären och plocka fram dem närhelst du vill njuta av smaken och samtidigt ta hand om hälsan!

Ge dig ut i skogen och plocka bär, det går utmärkt att frysa in dem. Foto: Pixabay

Källor: SVT, Vetenskap & Hälsa, Dagens Medicin, Yle m.fl.