Hem Recept Krämig tomat- och getostpaj till kräftskivan

Krämig tomat- och getostpaj till kräftskivan

Gilla denna artikel
Baka en härlig paj till kräftorna. Foto: Stockphotosecrets
Det är sensommar och äntligen kräftsäsong. Kanske ska du ordna en kräftskiva eller gå på knytkalas? Bjud på en krämig paj med getost, tomater och oregano. Den passar perfekt till kräftorna!

LÄS MER: Bröd till kräftskiva och buffé

 10 -12 personer

Ingredienser pajdeg
  • 100 g kallt smör
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 msk kallt vatten
Ingredienser fyllning
  • 200 g getost
  • Cirka 30 st cocktailtomater
  • Hackad färsk oregano
Ingredienser äggstanning
  • 3 normalstora ägg
  • 1 dl grädde (vispgrädde eller matlagningsgrädde)
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl valfri lagrad ost
  • Salt och svartpeppar

LÄS ÄVEN: Så hittar du kantarellerna

Gör så här

1 ) Bärja med att sätta ugnen på 150 grader.

2 ) Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper.

3 ) Skär tomaterna på mitten och lägg dem på plåten med snittytan uppåt. Sätt in plåten i mitten av ugnen och låt tomaterna bakas i cirka en timme tills de krympt och blivit torra.

4 ) Ta fram smöret och tärna det i bitar (det ska vara kallt när du gör degen).

5 ) Ta fram en skål och blanda samman mjöl, salt och smör. Nyp in smöret och blanda tills det blivit en grynig konsistens.

6 ) Häll i vattnet, lite åt gången, och jobba ihop degen. Den ska precis gå ihop och ska inte överarbetas. Använd lite mindre eller lite mer vatten om du behöver.

7 ) Ändra ugnens temperatur till 200 grader.

8 ) Ta fram en pajform som är ungefär 23 centimeter i diameter. Mjöla en bakyta och kavla degen jämntjock i rätt storlek för pajformen. Alternativt tryck ut degen direkt i formen.

9 ) Använd en gaffel och nagga pajskalet. Täck formen med plastfolie och låt vila i kylen i cirka en halvtimme.

10) Ta fram en skål eller bunke och vispa ihop ägstanningen.

11 ) Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10–15 minuter.

12) Ta ut formen ur ugnen och smula ner getosten. Strö över tomaterna och lite färsk oregano. Häll över äggstanningen.

13 ) Placera i mitten av ugnen och låt gräddas i drygt en halvtimme tills dess att äggstanningen är stelnad och har fått en gyllene färg.

14 ) Dekorera pajen med färsk oregano. Serveras varm eller ljummen. Pajen kan dessutom skäras i bitar och frysas!

LÄS OCKSÅ: Renovera köket för billig penning