Hem Recept Västerbottenspiroger med spenat och vitlök

Västerbottenspiroger med spenat och vitlök

Gilla denna artikel
Med färdig smördeg är pirogerna klara på nolltid. Foto: Stockphotosecrets
Västerbottensosten är förmodligen en av de mest populära ostarna i hela landet. Tillsammans med spenat, vitlök och örter gör du enkelt smarriga smördegspiroger – perfekta att bjuda på till exempelvis kräftor. Det kommer bli härligt gott!

LÄS MER: Grillad portobello med ostfyllning

 12 st

Ingredienser
  • 2 smördegsplattor (färdigköpta, för enkelhetens skull)
  • 250 g fryst hackad bladspenat
  • 1,5 mycket finhackad vitlöksklyfta
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl riven Västerbottensost
  • 2 krm malen muskotnöt
  • Torkade örter (exempelvis timjan, dragon, oregano, rosmarin eller liknande)
  • 1 uppvispat ägg (till pensling)
  • Salt och peppar

LÄS ÄVEN: Knepen för att hitta kantareller

Gör så här

1 ) Börja med att sätta ugnen på 175°.

2 ) Ta fram en skål och tina bladspenaten. Blanda den sedan med vitlök, crème fraiche och riven västerbottensost. Se till att det blir bra fördelat.

3 ) Ha sedan i salt, peppar och muskotnöt (smaka av tills du tycker det är bra).

4 ) Ta fram en plåt och täck med bakplåtspapper.

5 ) Det är nu dags att skära till smördegen. Vi rekommenderar att du köper frysta ark i matbutiken, som du sedan bara behöver rulla ut. Skär degen i sex lika stora fyrkanter.

6 ) Använd en sked och klicka ut fyllningen, en klick per fyrkant.

7 ) Vik in hörnen på fyrkanterna, så att de blir till trekanter. Nyp ihop ”sömmarna”.

8 ) Vispa upp ägg i en skål eller kopp, pensla pirogerna med det.

9 ) Ställ in i mitten av ugnen, grädda tills pirogerna blivit gyllenbruna (cirka 15 minuter).

10 ) Serveras med fördel på en buffé eller liknande, till exempel på kräftskiva. Pirogerna kommer bli frasiga på utsidan med en krämig insida – så gott!

LÄS OCKSÅ: Rena luften med gröna växter