Hem Recept Saftigt och smakrikt bröd – perfekt till kräftskivan

Saftigt och smakrikt bröd – perfekt till kräftskivan

Gilla denna artikel
Använd gärna vetemjöl special. Foto: Stockphotosecrets
Det här brödet är underbart gott, saftigt och smakrikt. Det passar perfekt att äta året runt, till vardag och fest. Extra bra passar det att servera som tilltugg till exempelvis kräftor. Kombinationen av ajvar och oliver är utsökt – det här kan mycket väl bli ditt nya favoritbröd!

Läs också: Så blir du grillproffs

 1 matbröd

Ingredienser
  • 1 paket jäst
  • 0,5 l fingervarmt vatten
  • 1 msk salt
  • 3 tsk flytande honung
  • 10 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
  • 3 msk olivolja
  • 5 msk Ajvar Relish (finns att köpa färdig i mataffären)
  • 1 dl svarta oliver av god kvalitet
  • 1 msk rosmarin (gärna färsk)
  • 1 msk flingsalt

Läs även: Rätt vintemperatur för bäst smak

Gör så här

1 ) Börja med att smula jästen i en bunke. Häll över det fingervarma vattnet och rör försiktigt tills jästen lösts upp.

2 ) Blanda i honung och det vanliga saltet. Rör om försiktigt tills det blandats bra.

3 ) Häll i olivoljan och rör om.

4 ) Ha i mjölet i omgångar och blanda under tiden. Degen ska släppa från kanten på bunken utan att klibba. Tillsätt därför lite extra mjöl om din deg är för klibbig.

5 ) När du är nöjd med degen och den fått bra konsistens så är det dags att knåda den. Knåda den så att den precis går ihop, arbeta den inte för länge.

6 ) Därefter kavlar du ut degen så att den blir en halv centimeter tjock.

7 ) Bred ut ett jämt lager med Ajvar Relish på hela degen.

8 ) Hacka den färska rosmarinen grovt så att smaken kommer fram ordentligt. Strö över rosmarin och flingsalt över ytan.

9 ) Därefter hackar du oliverna och strör ut över degen.

10 ) Ta fram en bakplåt och täck den med bakplåtspapper.

11 ) Rulla ihop degen till en tät och fin rulle, försök få den att bli så jämn som möjligt.

12 ) När du har din rulle så vrider du den (snurrar den) och fäster ändarna i varandra så att det blir som en ring. Vill du kan du klippa några sneda snitt som om det vore en krans eller fläta.

13 ) Sätt på ugnen på 225 grader.

14 ) Låt brödet jäsa under duk i 30 minuter.

15 ) Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.

Läs också: Dekorativ och praktisk förvaring

Brödet passar utmärkt att servera till exempelvis kräftor. Foto: Pixabay