Hem Hälsa Hälsotips: Kryddan som är guld värd

Hälsotips: Kryddan som är guld värd

Gilla denna artikel
En krydda värd sitt gyllene rykte.
Fattigmanssaffran, som den kallas i folkmun, börjar få en riktigt hög status bland hälsofantaster. Nu är det inte längre bara en krydda att färga ris eller grytor med. Den lyfts fram bland annat för sin förmåga att lindra inflammationer

I både utseende och smak påminner gurkmeja närmast om ingefära. Den används flitigt i bland annat det indiska köket och är en viktig del av den gula curryn. Du kan köpa den i mataffären antingen i pulverform bland övriga torkade kryddor eller som färsk rot i grönsaksavdelningen.

Det har forskats en hel del om gurkmejans hälsoeffekter, dock har få studier gjorts på människor. Det kan därför vara sunt att ta all fakta med en gnutta salt, trots allt. Gurkmejan innehåller något som kallas curcumin. Curcumin verkar antiinflammatoriskt och sägs bidra till att kroppen blir mindre mottaglig för kroniska sjukdomar. Gurkmejan hjälper kroppen med matsmältning, sägs motvrka diabetes, alzeimers, hjärt- och kärlsjukdom, reumatism och cancer.

 

 

 

Källa, källa, källa, källa, källa.