Gilla denna artikel
Morotssoppa med chili, ingefära och kokosmjölk är lika enkelt som gott!
Det är lätt att fastna i samma gamla repertoar vad gäller maträtter. Att laga det som brukar bli bra och köra på säkra kort. Morotssoppa är väl inget nytt under solen, men om du inte brukar laga det så är det ett hett (hett i dubbel bemärkelse) tips. Det är enkelt, billigt, går snabbt och brukar uppskattas av de flesta!

 

Ingredienser:

  • 8 normalstora morötter
  • 1,5 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 röd chili (använd mindre om du är känslig för stark mat)
  • Färsk ingefära, något srörre bit än en genomsnittlig tumme
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 3 dl kokosmjölk
  • Saften från 0,5 citron
  • Raps- eller olivolja att steka i
  • Salt och peppar efter behov
  • Ev. matyoghurt och persilja eller koriander för garnering
  • Ev. kokoschips för garnering

Så här gör du:

  1. Skala och hacka lök och vitlök
  2. Skala och skär morötterna i centimetertjocka skivor
  3. Hetta upp oljan i en kastrull (använd en ganska så stor)
  4. Bryn löken och vitlöken (det ska inte bli bränt)
  5. Ha i morötterna och låt dem gå med i några minuter, rör om noga
  6. Häll i buljongen och låt koka upp
  7. Sänk värmen och låt koka tills morotsskivorna är mjuka, ca. 10 minuter
  8. Skala och riv ingefäran
  9. Häll i kokosmjölken, citronsaften och ingefäran
  10. Mixa till en slät soppa (använd gärna stavmixer)
  11. Smaka av med peppar och salt
  12. Häll upp i djupa tallrikar eller skålar, garnera om så önskas
  13. Servera varm

Receptet är beräknat för fyra personer. Om du passar på att göra större sats när du väl är igång så går soppan utmärkt att frysa in.

Ett tips är att steka halloumi, skära den i bitar och lägga den i skålarna inför servering. Smakerna gifter sig väldigt bra!