Hem Spartips Spartips: Matsmart

Spartips: Matsmart

Gilla denna artikel
Veckans spartips presenteras av Spargrisen.
Veckans spartips presenteras av Spargrisen.
I denna serie tar vi en titt på spartips. Varannan vecka har vi ett nytt tips på hur du kan hålla budget, ekonomisera och spara pengar. Denna veckas spartips: Matsmart.

 

1Storhandla det du äter

Storhandling är bra, men enbart om du bara handlar vad du faktiskt äter. Slösa inte tid och pengar på råvaror du inte äter upp! Gör en lista innan turen till affären och koppla gärna ihop den med rätter du vet kommer att lagas så blir det mindre svinn.

2Ta från naturen

Har du turen att själv ha fruktträd är det bara att plocka och få färsk frukt. Har du en granne, bekant eller någon i närheten som har fruktträd skadar det aldrig att fråga om det går bra att plocka en del i utbyte mot en liten summa.

Tänk på svamp- och bärplockningssäsonger för att få ihop läckra ingredienser till soppor, såser och frukostar.

3Ta tillvara på rester och planera maten

Planera mat efter säsong och meny så sparar du pengar på att inte köpa för dyra råvaror eller slänga mat som inte används. Laga lite för stora portioner så kan du spara det som blir över till matlåda. Superperfekt att ha med sig till jobbet och undvika utgifter för utelunch, och något som passar bra för lata kvällar när man helt enkelt inte hinner laga något från grunden.

4Undvik halvfabrikat

Det är enkelt och smidigt att köpa hem färdigrätter. Att dra fram när matinspirationen inte infinner sig eller att ha med som lunch till kontoret. Dock kostar de ofta mer än de smakar och en kommer billigare undan genom att laga själv. Frys hellre in portioner från storkok så mår både mage och plånbok bättre.

5Skippa godis och sötsaker

Chips och godis är gott men kostsamt om det allt för ofta blir fredagsmys mitt i veckan eller lördagsgodis varje dag. Läsk är också en bov som en lätt köper för mycket av. Ska det mysas till på kvällarna är det bättre med billigare och nyttigare alternativ så som solroskärnor, pumpafrön eller morötter. Spara chips, godis och läsk till enstaka kvällar så blir det lite extra speciellt när skålen åker fram.