Hem Dryck Rör ihop dina egna kaffedrinkar

Rör ihop dina egna kaffedrinkar

Gilla denna artikel
Irish Coffee serverad med vispgrädde.
Irish Coffee serverad med vispgrädde.
Det är gott med kaffe. I kombination med likör kan en varm kaffedrink värma kroppen.

Använder du ett glas för drinken är ett tips att hälla det varma längst med en sked för att avleda värmen så att glaset inte spricker. För att placera grädden fint på toppen är vårt tips att lägga den på en sked och hålla skeden vinklad så att vispgrädden av sig själv trillar ner i drinken. Det är mindre risk att grädden då blandas ut.

Kaffe, likör och vispgrädde

Majoriteten av kaffedrinkar består av 3 ingredienser: varmt kaffe, vispgrädde och likör. Beroende på vilken likör som används kan du skapa olika drinkkombinationer. Grundreceptet är enkelt. Använd 4 eller 6 cl av den utvalda likören, häll ner i en kopp eller ett värmetåligt glas (för att se drinken). Häll på varmt kaffe och toppa med vispgrädde. Voilà! Kaffedrink med likör.

  • Amaretto Coffee använder Amaretto
  • Bailey’s Coffee använder Bailey’s
  • Dooleys Coffee använder Dooley’s
  • Kaffe Karlsson använder 3 cl Bailey’s och 3 cl Cointreau

Andra favoriter

Irish Coffee

Irish Coffee är likt drinkarna ovan, men innehåller tillägget brunt farinsocker.
Till en Irish Coffee behöver du varmt kaffe, farinsocker, vispad grädde och 4-6 cl Irländsk Whiskey. Byt ut Whiskeyn mot Bourboun så går du en American Coffee istället.
Ha ner 2 teskedar farinsocker i botten av din kopp, häll över din whiskey/bourboun och rör om. Häll på det varma kaffet och toppa med vispgrädden.

Kaffekask

Kaffe som blandas med konjak eller brännvin. I Finland förekommer tydligen även receptet med punsch. Receptet i fråga består av att blanda sprit och kaffe efter eget smak och tycke. Äldre doseringar förespråkar att man ska blanda ut kaffe och konjak/brännvin till en sådan grad att drycken blir lätt genomskinlig.

Café Cointreau

Till 3 cl av den citrussmakande likören Cointreau blandar du 6 cl varmt kaffe och avslutar med lite rivet citronskal. Alternativt kan brygden göras med en blandning bestående av 6 cl varmvatten och 2 teskedar pulverkaffe.