Hem Destination Staden som aldrig sover

Staden som aldrig sover

Gilla denna artikel
1
Destination New York. Bild tagen i Times Square i Manhattan.

En ö, mycket att uppleva

New York är oerhört stort. Centralt är ön Manhattan omgivet av stadsdelarna Brooklyn, Staten Island, Queens och Bronx. Ett par dagar räcker inte till att utforska alla områden, men det går att hinna med bra mycket på Manhattan. Att gå från den södra spetsen av denna långsmala ö till den norra tar runt 5 timmar till fots, medan det bara tar 1 timme på tvären. För att inte bli för trött under sin stadsvandring är tunnelbanan, taxi eller bussar ett alternativ.

2
Frihetsgudinnan sedd från båttur.

Sightseeing

Sevärdheter till sightseeing-rundan är många. För att se på konst eller gå på museum, styr stegen mot Museum of Modern Art (MoMA), Guggenheim Museum, Metropolitan Museum of Modern Art (the Met är känt som ett av världens största konstmuseum) och American Museum of Natural History.

Times Square, Ellis Island och Frihetsgudinnan, Brooklyn Bridge, Central Park, Grand Central Station och Empire State Building är några av de platser du ofta ser på filmduken och kan vara roliga att besöka.

3
Chinatown, upplev området som känns som en liten del av Kina.

Uppleva

Är du i New York flera dagar, passa på att gå längst med The High Line. High Line finns på västra sidan av Manhattan och är ett före detta järnvägsspår som numera fungerar som gångstråk. Med gräs, träd och fantastisk utsikt bjuds det även på konstutställningar och enstaka matstånd.

Missa inte ett besök på Broadway som bjuder på en salig blandning uppsättningar för både musikalälskaren och den teaterintresserade.

Områden att besöka:
Chinatown: Neonskyltar, kinesisk mat, örter och varor får det att kännas som om du klivit rakt in i en kinesisk småstad.
SoHo: Kullersten, mysiga fik och mycket shopping. Här hittar du även nattliv och barer.
Little Italy: Stadsdel med klara influenser från italiensk kultur. Ligger nära flera sevärdheter och ett område med kopplingar till tidigare mafiosos som härjade.

4
Giraffer ser du på Bronx Zoo.

Utanför Manhattan

Bland de stadsdelar som ligger utanför Manhattan finns det mycket att hämta.

I Brooklyn hittar du bland annat en botanisk trädgård, fantastiska Prospect Park, besöka nöjesparken Coney Island och New York Aquarium. Det finns flera populära loppmarknader som med hundratals bås och stånd som säljer antikviteter, handgjorda smycken och vintage.

I Bronx finns ett zoo, ett ytterligare område med titeln Little Italy som bjuder på italiensk matlagning, bagerier, specialistbutiker och fiskmarknad.

Queens har ett imponerande antal museum inriktade mot modern konst, film och skulpturer. Här finns även utbrytarkonstnären Houdinis grav, gallerior och varuhus och kvarlevorna av tidigare världsutställning.

Staten Island bjuder bland annat på en botaniskt trädgård med en hel avdelning som är en replikation av en typisk trädgård från kinesisk Ming-dynasti, kallad för Chinese Scholar Garden. Ta färjan gratis mellan Staten Island och Manhattan för att se New Yorks stadsilhuett, Frihestgudinnan och Ellis Island.